Čaj
Čaj je kromě vody nejrozšířenějším nápojem – každou vteřinu se na světě vypije 15 000 šálků. Na čajových plantážích panují často velmi špatné pracovní podmínky. Také drobní pěstitelé čaje naléhavě potřebují podporu.
ČASTÉ PROBLÉMY PŘI PĚSTOVÁNÍ ČAJE
- Čaj pěstují větší společnosti na plantážích i drobní pěstitelé. Drobní pěstitelé ale často potřebují podporu, aby udrželi krok s tlakem na cenu a lepší kvalitou čaje z plantáží.
- Mnoho sběraček a sběračů na čajových plantážích je na svých zaměstnavatelích silně závislých jak finančně, tak ohledně uspokojení svých základních životních potřeb, protože většinou žijí na pozemcích majitelů plantáží.
- Špatné pracovní podmínky a platy nižší než minimální mzda nejsou výjimkou.
CO PŘINÁŠÍ FAIRTRADE
Fairtrade zlepšuje podmínky pro drobné pěstitele čaje i pro sběrače na čajových plantážích.
-
FAIRTRADOVÝ PŘÍPLATEK UMOŽŇUJE SOCIÁLNÍ, EKOLOGICKÉ A EKONOMICKÉ PROJEKTY
Fairtradový příplatek je určen pro drobné pěstitele i pro sběrače na čajových plantážích a umožňuje financovat projekty, které prospívají celé komunitě, například stavbu školy či nemocnice, nebo jsou peníze investovány do opatření na zvýšení produktivity a kvality.
-
STANOVENÉ PRACOVNÍ PODMÍNKY NA ČAJOVÝCH PLANTÁŽÍCH
Pracovní podmínky sběračů čaje přesně definují standardy Fairtrade. Například je jasně stanovena ochrana mateřství, předepsaná délka pracovní doby, ochranný oděv, hygienické podmínky, dostupná pitná voda a vybavení pro první pomoc.
-
ČLOVĚK VE STŘEDU ZÁJMU STANDARDŮ PRO OCHRANU ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Životní prostředí je chráněno standardy pro nakládání s odpady, ochranu půdy a vody a ochranu biologické rozmanitosti. K těmto standardům patří i zákaz používání geneticky modifikovaných osiv a zákaz nebezpečných pesticidů. V popředí ochrany životního prostředí stojí člověk.