Káva
80 % kávy produkuje 25 milionů drobných pěstitelů, kteří vlastní méně než 10 hektarů půdy. Mnozí z nich mají na živobytí méně než 2 dolary denně, často žijí v odlehlých oblastech a čelí četným problémům. Fairtrade je komplexní koncept, který pomáhá drobným pěstitelům vymanit se z této spirály.
ČASTÉ PROBLÉMY PŘI PĚSTOVÁNÍ KÁVY
- Změna klimatu je pro drobné pěstitele velký problém. Oteplování zvyšuje výskyt některých škůdců a chorob kávovníků. V současné době například sužuje mnoho regionů Latinské Ameriky rez kávová.
- Cena kávy na světovém trhu stále kolísá.
- Slabá vyjednávací pozice: Drobní pěstitelé, kteří nejsou členy družstev, jsou bezmocní vůči místním překupníkům, protože nemají přístup k informacím o trhu a cenách.
- Kvůli malým pozemkům a nízkým výnosům se drobní pěstitelé kávy dostávají do pasti chudoby.
- V dodavatelském řetězci kávy dominují nadnárodní obchodní a pražírenské společnosti. Pouhých pět mezinárodních koncernů ovládá 45 % trhu s kávou.
- Rostoucí hospodářské i životní náklady vyvolané v neposlední řadě hospodářskou krizí působí drobným pěstitelům kávy další problémy.
CO PŘINÁŠÍ FAIRTRADE
Fairtrade je komplexní koncept, který nabízí drobným pěstitelům kávy alternativu.
-
SDRUŽOVÁNÍ PĚSTITELŮ V DRUŽSTVECH
Fairtradová družstva pěstitelů kávy jsou organizována demokraticky. To přináší mnoho výhod: větší vyjednávací síla, možnost společné práce, zjednodušený přístup k financování a vzájemné předávání zkušeností.
-
STABILNÍ PŘÍJEM ZNAMENÁ JISTOTU
Při nestabilních cenách na světovém trhu vytváří minimální fairtradová cena pro pěstitele záchrannou síť. Fairtradový příplatek umožňuje investice do sociálních projektů i do opatření zvyšujících produktivitu.
-
PRÁVO SPOLUROZHODOVAT
Místo pasivního přijímání aktivní rozhodování: fairtradová družstva pěstitelů kávy jsou řízena demokraticky a pěstitelé společně rozhodují o tom, do kterých sociálních, ekologických a ekonomických projektů budou investovat fairtradový příplatek.
-
PŘÍSTUP K PORADENSTVÍ
Konzultanti zastřešujících organizací fairtradových producentů v zemích globálního Jihu nabízejí v pěstitelských oblastech školení a další vzdělávání. Cílem je informovat nové pěstitele o systému Fairtrade a podporovat stávající skupiny výrobců v dodržování standardů a rozvíjení manažerských dovedností. Také jsou navazovány kontakty s místními nevládními organizacemi.
-
PODPORA ADAPTACE NA ZMĚNU KLIMATU
Partnerské organizace jsou díky vyšším příjmům lépe připraveny řešit problémy související s klimatickou změnou. Mají možnost financovat opatření reagující na změnu klimatu a alternativní metody pěstování. Cíleně jsou podporováni drobní pěstitelé, kteří přišli o úrodu kvůli kávové rzi. Celosvětová síť tedy působí i jako partner v nouzových situacích.
-
PŘÍSTUP K ÚVĚRŮM
Přístup k běžným úvěrům je pro mnoho drobných pěstitelů velmi obtížný. Certifikace Fairtrade družstvům pěstitelů kávy často usnadňuje financování a spolupráci s institucemi nabízejícími mikrofinancování.
-
ZVYŠOVÁNÍ PRODUKTIVITY A KVALITY
Čtvrtinu fairtradového příplatku musí drobní pěstitelé kávy investovat do zvyšování produktivity a kvality.