Rýže

Drobní pěstitelé rýže produkují nejdůležitější potravinu na světě, jim samotným přesto pěstování rýže nezaručuje, že budou mít co jíst. Často jsou nuceni prodat nejen přebytky, ale i rýži, kterou potřebují pro vlastní spotřebu. Fairtrade nabízí možnost řešení.
ČASTÉ PROBLÉMY PŘI PĚSTOVÁNÍ RÝŽE
- Drobní pěstitelé v zemích globálního Jihu jsou často nuceni většinu své úrody prodat tak levně, že nejsou pokryty ani jejich výrobní náklady.
- Levná rýže z vyspělých zemí, jako jsou USA nebo Japonsko, zaplavuje země globálního Jihu a konkuruje lokálně pěstované rýži, která se prodává za vyšší ceny.
- „Vylepšené“ osivo a chemická hnojiva za předražené ceny ženou drobné pěstitele do dluhové pasti.
CO PŘINÁŠÍ FAIRTRADE
Fairtrade je komplexní koncept, který nabízí drobným pěstitelům rýže perspektivu a zlepšuje jejich životní podmínky.
-
ROZVOJ DÍKY FAIRTRADOVÉMU PŘÍPLATKU
Fairtradové organizace drobných pěstitelů získávají prodejem svých produktů i fairtradový příplatek, který slouží k financování sociálních, ekologických a ekonomických projektů prospívajících celému společenství.
-
Budování perspektivy
Minimální fairtradová cena umožňuje drobným pěstitelům pokrýt náklady na udržitelnou výrobu a slouží tedy jako záchranná síť. Demokratické řízení družstev podporuje jejich nezávislost.
-
ČLOVĚK VE STŘEDU ZÁJMU STANDARDŮ PRO OCHRANU ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Standardy pro životní prostředí zajišťují udržitelnost pěstování rýže, chrání například biologickou rozmanitost a určují postupy při nakládání s odpady a pesticidy. Seznam zakázaných pesticidů stanovuje, které obzvlášť toxické pesticidy nesmí být používány.