Čokoládové Velikonoce, které mohou mít dopad na rozvoj komunit

Stále větší množství čokolády má certifikaci Fairtrade – a zajišťuje tak svým pěstitelům kromě zaručené minimální výkupní ceny také příplatky, které mohou využít na rozvoj svých komunit. Čím více výrobků s certifikací Fairtrade se na českém trhu uplatní, tím větší množství surovin mohou pěstitelé prodat za podmínek Fairtrade – tedy za cenu, která skutečně pokrývá náklady pěstování včetně jejich práce.

U kakaa se jedná zejména o pěstitele z chudých zemí západní Afriky, jako jsou Ghana nebo Pobřeží slonoviny, kde si běžný pěstitel vydělá průměrně denně méně než 1 USD. Dokonce podle poslední studie Fairtrade Foundation z února 2020 například v Pobřeží slonoviny odvádějí ženy 68 procent práce na kakaových farmách a dostávají za svou práci o polovinu peněz méně než muži, a to pouze přibližně půl dolaru denně.

Proto nás těší, že díky i vám prodeje fairtradového kakaa na českém trhu trvale stoupají. V současné situaci, kdy pandemie Covid 19 narušuje dodavatelské vztahy po celém světě, je podpora pěstitelů – a pěstitelek! – kakaa ještě důležitější.

 

150 100 Čokoládové Velikonoce, které mohou mít dopad na rozvoj komunit 2021-02-26