Kdo vyrobil moje oblečení? Odkud pochází oblečení v našich skříních?

Jsou otázky kampaně Fashion Revolution, která nás vyzývá k tomu, abychom se zamysleli nad tím, odkud pochází oblečení v našich skříních. Uskutečnila se celosvětově od 23. do 29. dubna a zahrnovala letos hlavně online podporu a to i v České republice a na Slovensku.

Fashion Revolution je mezinárodní kampaň požadující spravedlivější výdělky a bezpečnější a hygieničtější podmínky pro práci textilních dělníků v rozvojových zemích. Do kampaně se zapojilo více než 90 zemí z celého světa včetně České republiky a Slovenska. Fashion Revolution přináší informace o tom, jakým způsobem funguje dnešní módní průmysl, a současně zkoumá naše spotřebitelské zvyklosti. V letošním ročníku informovala i o dopadech koronovirové pandemie na oděvní průmysl. 

V reakci na pandemii ruší totiž velké módní značky své objednávky a pozastavují své platby za již dokončené zakázky, bez toho aniž by nesly jakoukoliv odpovědnost za dopad, který to má na osoby pracující v jejich dodavatelských řetězcích. Jen v Bangladéši už bylo propuštěno více než milion oděvních pracovníků.

Fairtrade Česko a Slovensko je členem konsorcia, které zajišťuje propagaci akce Fashion Revolution Week v České republice. Výrobky z bavlny s certifikací FAIRTRADE vznikají za podmínek, které přispívají k spravedlivějším obchodním podmínkám, dodržování lidských a pracovních práv (včetně zákazu dětské a nucené práce) a k šetrnému životnímu prostředí. Výrobky z fairtradové bavlny na českém a slovenském trhu prodávají například obchody Nila, Tuktuki nebo Etikbutik, z této bavlny je ale vyrobeno například i pracovní oblečení zaměstnanců řetězce Kaufland a textilní nákupní tašky, které nabízejí Lidl a DM drogerie. 

Více informací o přínosech Fairtrade pro pěstitele bavlny naleznete zde.

 

150 104 Kdo vyrobil moje oblečení? Odkud pochází oblečení v našich skříních? 2021-02-26