Na Férové snídani na podporu udržitelného pěstování se sešlo po celé ČR přes osm tisíc lidí

Praha, 11. května 2019 – Na 193 místech po celé České republice se dnes sešlo 8189 lidí, aby společnou snídaní z fairtradových nebo lokálních surovin dali najevo zájem o životy lidí, kteří pěstují naše potraviny, a solidaritu s nimi. Férová snídaně se letos u příležitosti Světového dne pro fair trade konala již podeváté.

Počet míst, kde se happening konal, každoročně roste. Stejně tak počet účastníků. Například v roce 2014 to bylo 4322 lidí, loni již 8 106. Loňský rekordní počet účastníků se podařilo překonat i přes nepřízeň počasí, kdy přes Českou republiku přecházela od západu na východ studená fronta. Zatímco na Moravě lidé snídali za pěkného počasí, přes většinu Férových snídaní v Čechách se přehnal déšť.

Například v Kadani, kde se férová snídaně konala v komunitní zahradě, pršelo po celou dobu konání snídaně. „Náladu nám to nezkazilo, vybudovali jsme si přístřešek, vzali pláštěnky a bufet jsme měli v otevřených kufrech aut. K tomu nám zahrál guatemalský kytarista Fernando Lopez, takže jsme se všichni skvěle bavili,“ říká organizátorka Férové snídaně v Kadani Lea Jozífková, projektová manažerka z biostatku v Hořenicích. Právě špatné počasí ale bylo na vině, že se počet účastníků snídaně snížil z loňských 60 na letošních 40.

Loňský počet účastníků se podařilo naopak překonat organizátorům v Chebu. Oproti loňským 280 jich letos přišlo 302. „Celé dopoledne pršelo, ale naštěstí jsme mohli snídani a další program přesunout ze zahrady městské knihovny do jejích několika sálů,“ říká organizátorka férové snídaně Alena Votavová, ředitelka Hospice sv. Jiří v Chebu. Počtu hostů odpovídal i gastronomický a kulturní program. Kromě snídaně z fairtradových surovin a z produktů od domácích farmářů se podávala i raw strava a lidé si vyměňovali speciální recepty. Děti měly k dispozici výtvarné dílničky, deskové hry a dětský koutek.

Chebská Férová snídaně byla místem s druhou největší účastí, největší akci se podařilo uspořádat organizátorům v Horce nad Moravou, kde se na Férové snídani na zahradě místní školy sešlo 342 lidí včetně místního spolku seniorů. „Důvodem je především to, že Férová snídaně je vyvrcholením celoročního školního projektu zaměřeného na témata související s udržitelným rozvojem a spravedlivou společností. Snídaně je spojená i s divadelním a pěveckým vystoupením,“ říká Kateřina Lerchová, školní psycholožka ZŠ Horka nad Moravou. Divadelní představení s názvem Budoucnost připravily děti, šlo o katastrofickou vizi, jak bude vypadat život v budoucnosti, pokud se budeme k přírodě a jejím zdrojů chovat tak, jak se k nim několik posledních generací chová. Nejvíce pokrmů z fairtradových i lokálních surovin připravily a do školy donesly děti ve spolupráci se svými prarodiči.

Třetí nejvyšší účastí se mohou pochlubit organizátoři ze Vsetína, kde se na Náměstí svobody sešlo 278 lidí. Účast ve Vsetíně je tradičně vysoká, není to náhodu, město Vsetín získalo status Faitradové město a do programu Faitradové školy jsou zapojeny čtyři vsetínské školy. Nejvíce v České republice. Většinou se však počet účastníků jednotlivých akcí pohyboval v rozpětí od 30 do 50 lidí.

Součástí happeningu není, stejně jako v Chebu nebo v Horce nad Moravou, jen společná snídaně, většina akcí má doprovodný program, který se zaměřuje na zvýšení informovanosti o tom, v jakých podmínkách vznikají věci, které denně spotřebováváme, a jak může etická spotřeba přispět k sociální a environmentální udržitelnosti. Roste i počet organizátorů Férových snídaní, kteří se snaží uplatnit i koncept zero waste. Na mnoha místech se tak konaly soutěže a hry pro děti, vědomostní kvízy pro dospělé a výstavy fotografií o pěstování plodin apod.

Férová snídaně je největší akcí na podporu fair trade v České republice. „Lidé svou účastí dávají symbolicky najevo, že je zajímá původ potravin. Nechtějí svou spotřebou podporovat zneužívání pěstitelů kávy či banánů v Latinské Americe nebo kvůli levnému kakau kácení deštných pralesů v západní Africe. Vyjadřují svou solidaritu s lidmi ve světě a zájem o odpovědnou spotřebu. Těší mě, že se do akce zapojují lidé z různých zájmových a profesních skupin, pedagožky, faráři, úředníci nebo skauti,“ říká koordinátor akce Stanislav Komínek z organizace Fairtrade Česko a Slovensko.

Princip snídaně je jednoduchý. Účastníci si sami přinesou potraviny z fairtradových surovin. Může to být fairtradový čaj, káva či džus, bábovka s fairtradovým cukrem a kakaem nebo fairtradové banány. To vše mohou doplnit lokálními produkty, jako jsou vajíčka, mléko, sýry či zelenina od místního farmáře či farmářky. Snídá se na dekách v parku, zámecké zahradě, u stolu na náměstí nebo na jiném oblíbeném a veřejně přístupném místě. Podrobné informace k letošní Férové snídani včetně přehledu míst, kde všude se snídaně uskutečnila, najdete na webových stránkách www.ferovasnidane.cz či na facebooku. Výběr fotografií najdete na http://bit.ly/ferova-snidane-2019, výběr z většiny míst pak najdete na naší facebookové stránce v samostatném albu.

150 104 Na Férové snídani na podporu udržitelného pěstování se sešlo po celé ČR přes osm tisíc lidí 2021-02-26