Otnice se od úterý pyšní titulem Fairtradová obec

Otnice na Vyškovsku se staly teprve třináctým místem v České republice, které obdrželo titul Fairtradová obec. Místní obyvatelé tak potvrdili svůj zájem o globální spravedlnost a férový obchod. Celosvětově se tímto titulem honosí třeba Londýn, Brusel a dalších 2000 měst a obcí ve 30 zemích.

Ocenění bylo předáno zástupcům obce 1. září na slavnostním ceremoniálu v nově otevřené knihovně v Otnicích, která je zároveň novým centrem pro komunitní setkávání. Za obec jej od zástupkyně neziskové organizace Fairtrade Česko a Slovensko převzal symbolicky starosta obce Otnice Pavel Mezuláník. „Zapojením do projektu Fairtradová města a obce chceme šířit myšlenku férového obchodu a tím podpořit důstojné podmínky pěstitelů v zemích Asie, Afriky a Jižní Ameriky a zvýšit životní úroveň nejen jich samotných, ale i jejich rodin,” poznamenal k udělení titulu Pavel Mezuláník a doplnil: „V Otnicích máme nadšený tým podporovatelů a šíříme myšlenku odpovědnosti za všechny, kteří pěstují kávu, kakao a jiné plodiny, jež jsou pro nás skoro samozřejmostí.”

„Již téměř deset let se zajímáme o naši globální propojenost, pořádáme informační akce o původu zboží, na základní škole se věnujeme globálnímu vzdělávání. Nejprve jsme před 9 lety založili sdružení Otnický SAD, organizovali jsme férové snídaně a postupně se nám podařilo zapojit místní obyvatele, školu, radnici i podnikatele,” popisuje Dagmar Kovaříková, jedna z místních koordinátorek a zástupkyně ředitele základní školy v Otnicích.

„Kampaň Fairtradových měst a obcí propojuje aktivní lidi, které zajímají dopady jejich života na pěstitele vzdálené tisíce kilometrů. Je pro ně nepřijatelné zneužívání lidí i ničení životního prostředí. Při pěstování kakaa je dnes jen v západní Africe nuceno na plantážích pracovat přes 2 miliony dětí, miliony pěstitelů kávy žijí v naprosté chudobě, zaměstnanci na banánových plantážích nemají zaplacené přesčasy, při aplikaci pesticidů nepoužívají dostatečné ochranné pomůcky. S těmito lidmi se denně propojujeme přes naše produkty,“ vysvětlila na slavnostním předání Lenka Dvořáková, zástupkyně Fairtrade Česko a Slovensko.

Otnice splnily všech pět kritérií pro udělení titulu, mezi která právě patří například oficiální podpora obce, funkční řídicí skupina, spolupráce institucí v obci neb o pořádání informačních akcí. Dalšími Fairtradovými městy v ČR jsou: Český Krumlov, Chrudim, Hodonín, Kroměříž, Litoměřice, Mladá Boleslav, Třebíč, Volyně, Vsetín, Praha 8, Valašské Klobouky a Valašské Meziříčí.

Kampaň Fairtradová města a obce je mezinárodní iniciativou označování míst, kde je podporován spravedlivý obchod. Cílem této iniciativ je osvěta o fair trade a podpora prodeje fairtradových výrobků v daném místě. O titul se mohou ucházet nejen města či obce, ale i školy, univerzity, církve a náboženské obce. Kampaň je aktivní v 30 zemích a více než 2000 měst a obcí po celém světě je již nositelem tohoto titulu. Mezi Fairtradová města patří například Londýn, Dortmund, Brusel nebo Řím, ale i řada malých obcí.

150 100 Otnice se od úterý pyšní titulem Fairtradová obec 2021-02-26