Posnídali jsme férově a připomněli jsme si Světový den pro fair trade

Férovou snídaní účastníci na 170 místech v ČR a na Slovensku podpořili místní a fairtradové pěstitele a připomněli si tak Světový den pro fair trade. Tento ročník měl kvůli pandemii zcela novou podobu. Nejednalo se o obvyklý komunitní piknik za pěstitele. Letos se férově snídalo doma a zapojili se i domácnosti v Trenčíně, Lučenci a dalších místech na Slovensku.

Účastníci tak vyjádřili zájem o místní pěstitele a pěstitele ze zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky a připomněli si Světový den pro fair trade . Den kdy máme každoročně druhou sobotu v květnu příležitost si uvědomit, že jídlo na našem stole a čaj nebo káva pochází od farmářů, kteří velmi tvrdě pracují, aby je pro nás vypěstovali, a často nedostávají spravedlivě zaplaceno. Nyní jsou navíc zasaženi koronavirovou pandemií ,“ vysvětluje Stanislav Komínek z nevládní organizace Fairtrade Česko a Slovensko, která akci koordinovala.

Férová snídaně se konala v Česku již podesáté, a to vždy na Světový den pro fair trade, který se slaví každoročně druhou květnovou sobotu. Během předchozích ročníků Férové snídaně se lidé scházeli v zahradách, parcích či náměstích. Letos posnídali v domácím prostředí se svou rodinou, a to fairtradové a lokální potraviny.

Navíc třeba ve Štětí, Kopřivnici nebo Valašském Meziříčí vyhlásili soutěž fotografií o nejlepší snídani ve fair trade stylu. Dále v Kopřivnici a v Horní Bečvě tentokrát tipy na férové recepty nasdíleli online a plánují připravit celoškolní kuchařku „férových receptů“. Od středy tipovali i návštěvníci facebookové stránky Férová snídaně, například kolik se vypěstovalo fairtradových banánů. Své znalosti o světě Fairtrade si ověřili i při online fairtradovém kvízu a dále sdílili hashtag #SnidamFerove na Facebooku a Instagramu.  Účast a zájem na Snídani na facebookové události potvrdilo téměř 600 osob a část z nich i použilo rámeček www.facebook.com/profilepicframes Snídám férově.

Pěstitelé v zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky za svoje kakao, kávu nebo banány dostávají velmi málo zaplaceno, často navíc pracují v nedůstojných nebo dokonce nebezpečných podmínkách a nyní v souvislosti s pandemií COVID-19 se někteří ocitají na pokraji kolapsu.

Na to reaguje hnutí spravedlivého obchodu, které usiluje o to, aby pěstitelé za své zboží dostávali dostatečné výkupní ceny. Jednou z konkrétních snah o prosazování spravedlivého obchodu je certifikace Fairtrade. Ta garantuje zapojeným pěstitelům minimální výkupní ceny a fairtradový příplatek, který mohou dle svého uvážení investovat do rozvoje své komunity. Díky zapojení do fairtradových družstev mohou pěstitelé posílat své děti do školy, zajistit si např. pitnou vodu nebo zdravotní péči nebo pěstovat šetrně s ohledem na životní prostředí.

„Myšlenku spravedlivého obchodu prosazujeme celý rok, nejen v tento jediný den. Doma pijeme pouze férovou kávu a dopřáváme si férovou čokoládu, od prověřených farmářů z okolí nakupujeme tvaroh, mléko a bedýnky s ovocem a zeleninou. Hodně si jí vypěstujeme i sami,“ dodává Naděžda Gilarová, jež patří k zakladatelům tradice férových pikniků ve Valašském Meziříčí.

Foto: Deník/ Josef Beneš

V České republice nárůst prodejů zboží s certifikací Fairtrade v posledních letech stoupá. Pokud jde o objem, nejvíce se u nás v roce 2018 prodalo fairtradového kakaa a to o 155 % více než v roce 2017. Nejvyšší procentuální nárůst však zaznamenala fairtradová bavlna a to o 317 %. O třetinu vzrostl také objem prodané fairtradové kávy: každý obyvatel ČR vypil v roce 2018 v průměru téměř osm fairtradových espress.

 

150 83 Posnídali jsme férově a připomněli jsme si Světový den pro fair trade 2021-02-26