Pro obchodníky jsme uspořádali školení o certifikaci Fairtrade

V úterý 12. února se v prostorách Centra Langhans konalo vůbec první školení pro obchodní partnery Fairtrade Česko a Slovensko na téma získání certifikace Fairtrade a úspěšné absolvování auditů. Školení se zúčastnili zástupci celkem devíti českých firem (Milcom, Polabské mlékárny, Bonavita, Mogador, Amylon, Biopekárna Zemanka, E D&F Man Ingredients, Racio a IGS Trading), většina z nich patřila ke zpracovatelům kakaa. Hlavní důraz byl v rámci školení tedy kladen na otázky týkající se zpracování právě této suroviny.

Marco Guerrero ze společnosti Flocert nejdříve účastníkům vysvětlil rozdělení jednotlivých Fairtrade standardů a jejich použití a také proces získání certifikace. Dále se účastníci již věnovali obchodnímu standardu (trader standard) a standardu pro kakao. V rámci tohoto tématu byla vysvětlena také tzv. fyzická trasovatelnost v průběhu zpracování a obchodování s kakaem.

Účastníci měli možnost si prakticky vyzkoušet, jakým způsobem se přepočítává množství použitých kakaových bobů na množství získané kakaové hmoty nebo např. množství použité kakaové hmoty na získaný kakaový prášek či kakaové máslo.

V závěru setkání naše kolegyně z Fairtrade Česko a Slovensko vysvětlily pravidla pro registraci hotových výrobků do databáze a postup např. při registraci grafických návrhů obalů výrobků.

150 113 Pro obchodníky jsme uspořádali školení o certifikaci Fairtrade 2021-02-26