Prohlášení Fairtrade Česko a Slovensko k ukončení spolupráce mezi značkou KitKat a Fairtrade Foundation

Praha, 25. 6. 2020 – Značka KitKat, která spadá pod koncern Nestlé, oznámila ukončení odběru fairtradového kakaa pro své cukrovinky. Ukončení odběru kakaa s certifikací Fairtrade nás velmi mrzí především proto, že citelně dopadne na pěstitele kakaa v zemích západní Afriky, zejména v Pobřeží slonoviny.

Tento krok přichází z pohledu pěstitelů kakaa v nejméně vhodnou chvíli, v okamžiku, kdy se potýkají s dopady pandemie covid-19, která pro ně znamená ohrožení příjmů i zdraví,” říká Hana Malíková, ředitelka Fairtrade Česko a Slovensko. „Chápeme snahy firem minimalizovat v této těžké době náklady, což se může projevovat i přechodem na levnější, byť ve výsledku pro pěstitele méně přínosné etické certifikace. Ale načasování tohoto rozhodnutí je s ohledem na situaci lidí na globálním Jihu velmi nešťastné.

Benefity, které díky certifikaci Fairtrade pěstitelé kakaa získávají, zahrnují minimální zaručenou cenu přes 56.000 Kč za tunu fairtradového kakaa (s možností získat více, pokud je tržní cena momentálně vyšší než toto zaručené minimum). To má pěstitele ochránit před častými výkyvy trhu. Navíc pěstitelé dostávají fairtradový příplatek ve výši 10 procent minimální ceny (tedy zhruba 5.600 Kč za tunu fairtradového kakaa), který mohou certifikovaná fairtradová družstva využít k investicím do zlepšení kvality a efektivity pěstování a do projektů přinášejících prospěch celé komunitě (vzdělávání, zdravotnictví, doprava aj.). Tento příplatek je navíc právě teď pro pěstitelská družstva zásadním nástrojem, jak snižovat ztráty způsobené výpadky dodávek kvůli pandemii covid-19.

Využití těchto prostředků (jakož i dodržování veškerých podmínek certifikace Fairtrade: spravedlivé odměňování, zákaz dětské a nucené práce, demokratické rozhodování v rámci družstev, šetrný přístup k životnímu prostředí) kontroluje pravidelně auditorská společnost Flocert. „Odmítáme tedy veškeré spekulace, že by tyto prostředky byly využívány v rozporu s jejich účelem, jak zaznělo ve vyjádření blíže nespecifikovaných analytiků, které citovala i česká média. Taková nepodložená vyjádření poškozují jak systém Fairtrade, tak především miliony pěstitelů a pracovníků na farmách na celém světě, kterým přínosy certifikace Fairtrade usnadňují život,” říká H. Malíková.

Vyjádření Fairtrade Foundation k ukončení spolupráce s KitKat najdete zde.

150 100 Prohlášení Fairtrade Česko a Slovensko k ukončení spolupráce mezi značkou KitKat a Fairtrade Foundation 2021-02-26