Virus solidaritu nezastaví. Férovou snídaní účastníci podpoří místní a fairtradové pěstitele.

Druhou květnovou sobotu se po celé České republice uskuteční snídaně na podporu místních a fairtradových pěstitelů – Férová snídaně. Letošní jubilejní 10. ročník má kvůli koronavirové pandemii zcela novou podobu. Nebude se jednat o obvyklý komunitní piknik za pěstitele. Letos se bude férově snídat doma a zapojí se i domácnosti na Slovensku a účastníci budou moci vyjádřit zájem o místní a pěstitele ze zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky i pomocí online nástrojů.

„Během Světového dne pro fair trade se i letos můžeme se svými pěstiteli kávy nebo kakaa na dálku propojit a podpořit je. Lidé zapojením do Férové snídaně dávají najevo, že je zajímá, kdo a za jakých podmínek pro ně plodiny pěstuje a že si uvědomují svou globální propojenost a s tím i související odpovědnost,“ uvedl Stanislav Komínek z nevládní organizace Fairtrade Česko a Slovensko, která akci koordinuje.

Pěstitele v zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky za svoje kakao, kávu nebo banány dostávají velmi málo zaplaceno, často navíc pracují v nedůstojných nebo dokonce nebezpečných podmínkách a nyní v souvislosti s pandemií COVID-19 se někteří ocitají na pokraji kolapsu. Na to reaguje hnutí spravedlivého obchodu, které usiluje o to, aby pěstitelé za své zboží dostávali dostatečné výkupní ceny. Jednou z konkrétních snah o prosazování spravedlivého obchodu je certifikace Fairtrade. Ta garantuje zapojeným pěstitelům minimální výkupní ceny a fairtradový příplatek, který mohou dle svého uvážení investovat do rozvoje své komunity. Díky zapojení do fairtradových družstev mohou pěstitelé posílat své děti do školy, zajistit si např. pitnou vodu nebo zdravotní péči nebo pěstovat šetrně s ohledem na životní prostředí. Nyní, v době pandemie Covid-19, dokonce organizace Fairtrade International mimořádně umožňuje vyplácení této prémie přímo pěstitelům, aby jim tak alespoň částečně kompenzovala očekávaný pokles příjmů související s poklesem mezinárodního obchodu.

Během předchozích ročníků Férové snídaně se lidé scházeli v zahradách, parcích či náměstích. Letos budou snídat v domácím prostředí se svou rodinou, a to fairtradové a lokální potraviny. Mohou to být fairtradový čaj či káva, bábovka s fairtradovým cukrem a kakaem. To vše mohou doplnit lokálními produkty, jako jsou vajíčka, mléko, mouka, sýry či zelenina od místních farmářů. Zároveň pomocí online nástrojů zdůrazní svou podporu a rozšíří tak povědomí o pěstitelích v online světě. Mohou sdílet hashtag #SnidamFerove na instagramu, účastnit se facebookové události a nebo použít rámeček Snídám férově na www.facebook.com/profilepicframes.

„Přes nastalou situaci se těším na to, že společně s manželem posnídáme zase trochu jinak. Plánuji si stáhnout recepty a kvíz. Zapojení do Férové snídaně je pro mě způsob, jak se o situaci farmářů více dozvědět, podpořit je a připomenout si, že mít základní potraviny není samozřejmostí,“ uvádí účastnice snídaně Jana Buřtová z Blanska.  

Akce se koná v Česku již podesáté, a to vždy na Světový den pro fair trade, který se slaví každoročně druhou květnovou sobotu. Loni se díky zapojeným dobrovolníkům a dobrovolnicím na 193 místech republiky sešlo 8189 lidí.

Kontakt pro další informace

Stanislav Komínek, koordinátor Férové snídaně, 774 737 176, stanislav.kominek@fairtrade-cesko.cz

Kateřina Šimonová, katerina.simonova@litigocommunications.cz, 736 176 246

150 100 Virus solidaritu nezastaví. Férovou snídaní účastníci podpoří místní a fairtradové pěstitele. 2021-02-26