Výstava Cena kakaa: Informujte o podmínkách pěstování kakaa i vy ve svém okolí

Výstava na stromech je celorepublikový výstavový happening na podporu důstojné práce, do kterého se zapojují každoročně desítky dobrovolníků. Letos se v týdnu od 5. do 12. října 2019 koná pátý ročník zaměřený na podmínky pěstování kakaa. Výstava Cena kakaa přibližuje podmínky práce v západoafrickém Pobřeží slonoviny.

Právě v Pobřeží slonoviny se pěstováním kakaa živí kolem jednoho miliónu pěstitelů a země náleží s produkcí téměř 2 miliónů tun kakaa ročně k jeho největším producentům na světě. Pěstování kakaa však není nijak lukrativní. Dle výzkumů si pěstitel v Pobřeží slonoviny vydělá průměrně denně méně než 1 USD na den. To je 2,5x méně než by potřeboval na důstojný život: pokrytí nákladů vyvážené stravy, pitnou vodu, bydlení, zdravotní péči, náklady na vzdělávání dětí a ušetření si pro nenadálé příhody. Mezi problémy spojené s pěstováním kakaa dále kromě chudoby patří dětská práce, ničení deštných pralesů nebo odliv mladých lidí ze zemědělských oblastí do měst nebo k výnosnějším, ale neméně problematickým aktivitám, jakou je například těžba zlata.

Podrobnější informace o životě a problémech pěstitelů kakaa přinese právě výstava Cena kakaa. Premiéru bude mít výstava právě během říjnové akce Výstava na stromech. Díky desítkám aktivních lidí se výstava dostane do více než 80 parků a náměstí republiky, kde je dobrovolnice a dobrovolníci od 5. října 2019 na týden vyvěsí.

Přidejte se mezi ně! Dostaňte výstavu do svého parku, zahrady nebo náměstí. Registraci a mapu míst najdete na www.vystavanastromech.cz.

150 56 Výstava Cena kakaa: Informujte o podmínkách pěstování kakaa i vy ve svém okolí 2021-02-26