Zítra si připomínáme Světový den pro fair trade, zapojte se do Férové snídaně

Férovou snídaní účastníci zítra podpoří místní a fairtradové pěstitele a připomenou si tak Světový den pro fair trade. Den, kdy máme každoročně druhou sobotu v květnu příležitost si uvědomit, že jídlo na našem stole a čaj nebo káva pochází od farmářů, kteří velmi tvrdě pracují, aby je pro nás vypěstovali, a často nedostávají spravedlivě zaplaceno. Nyní jsou navíc velmi zasaženi koronavirovou pandemií.

Po celé ČR na více než 130 místech posnídají účastníci v rámci 10. ročníku Férové snídaně. Tento ročník má kvůli pandemii zcela novou podobu. Nejedná se o obvyklý komunitní piknik za pěstitele. Letos se férově snídá doma a zapojí se i domácnosti v Nitře, Kysuci a dalších místech na Slovensku. Účastníci tak vyjádří zájem o místní pěstitele a pěstitele ze zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky,“ potvrzuje Stanislav Komínek z nevládní organizace Fairtrade Česko a Slovensko, která akci koordinuje.

Do Férové snídaně se zapojujeme, protože nám záleží na pěstitelích. Je fér, aby dostali spravedlivě zaplaceno, aby byla dodržována jejich lidská a pracovní práva a aby byla zachována šetrnost k životnímu prostředí. Protože když budou spokojeni oni, budeme spokojeni i my. Poznáme to skrze chuť s radostí vypěstovaných produktů,“ potvrzuje Jitka Bordovská z Horní Bečvy.

Pěstitelé v zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky za svoje kakao, kávu nebo banány dostávají velmi málo zaplaceno, často navíc pracují v nedůstojných nebo dokonce nebezpečných podmínkách a nyní v souvislosti s pandemií COVID-19 se někteří ocitají na pokraji kolapsu.

Když vidíš, kolik jsi dostal za svou práci, tak tomu ani nevěříš, je to strašně málo a člověk si pomyslí, že to není spravedlivé, že to není důstojné, že s tím člověk nemůže vystačit. Mnohdy to nestačí ani na ty úplně základní věci v domácnosti,“ svěřuje se Luís Eduardo Meza z Kostariky.

Na to reaguje hnutí spravedlivého obchodu, které usiluje o to, aby pěstitelé za své zboží dostávali dostatečné výkupní ceny. Jednou z konkrétních snah o prosazování spravedlivého obchodu je certifikace Fairtrade. Ta garantuje zapojeným pěstitelům minimální výkupní ceny a fairtradový příplatek, který mohou dle svého uvážení investovat do rozvoje své komunity. Díky zapojení do fairtradových družstev mohou pěstitelé posílat své děti do školy, zajistit si např. pitnou vodu nebo zdravotní péči nebo pěstovat šetrně s ohledem na životní prostředí. Nyní, v době pandemie Covid-19, dokonce organizace Fairtrade International mimořádně umožňuje vyplácení této prémie přímo pěstitelům, aby jim tak alespoň částečně kompenzovala očekávaný pokles příjmů související s poklesem mezinárodního obchodu.

Férová snídaně se koná v Česku již podesáté, a to vždy na Světový den pro fair trade, který se slaví každoročně druhou květnovou sobotu. Během předchozích ročníků Férové snídaně se lidé scházeli v zahradách, parcích či na náměstích. Letos posnídají v domácím prostředí se svou rodinou, a to fairtradové a lokální potraviny. Mohou to být fairtradový čaj či káva, bábovka s fairtradovým cukrem a kakaem. To vše mohou doplnit lokálními produkty, jako jsou vajíčka, mléko, mouka, sýry či zelenina od místních farmářů.

Jitka Bordovská pedagožka z Horní Bečvy doplňuje: „I když by bylo fajn setkat se s hromadou lidí a získat tak tipy na nové férové recepty a zdroje lokálních výrobců a pěstitelů, tuhle myšlenku letos přesouváme do online prostoru. Nasdílíme si fotky i recepty online. Výsledkem bude celoškolní kuchařka „férových receptů“.

Pomocí online nástrojů účastníci zdůrazní svou podporu. Od středy tipují v soutěži na facebooku, například kolik je pěstitelů fairtradového kakaa nebo kolik se vypěstovalo fairtradových banánů. Své znalosti o světě Fairtrade si ověří i při online fairtradovém kvízu a dále sdílí hashtag #SnidamFerove na Facebooku a Instagramu. Účast a zájem na Snídani na facebookové události potvrdilo zatím přes 530 osob a část z nich i použilo rámeček www.facebook.com/profilepicframes Snídám férově.

V České republice nárůst prodejů zboží s certifikací Fairtrade v posledních letech stoupá. Pokud jde o objem, nejvíce se u nás v roce 2018 prodalo fairtradového kakaa a to o 155 % více než v roce 2017. Nejvyšší procentuální nárůst však zaznamenala fairtradová bavlna a to o 317 %. O třetinu vzrostl také objem prodané fairtradové kávy: každý obyvatel ČR vypil v roce 2018 v průměru téměř osm fairtradových espress.

150 81 Zítra si připomínáme Světový den pro fair trade, zapojte se do Férové snídaně 2021-02-26