Cukr
Cukr je jednou z nejdůležitějších obchodních komodit na světě, přesto drobní pěstitelé cukrové třtiny v zemích globálního Jihu žijí a pracují ve velmi špatných podmínkách.
ČASTÉ PROBLÉMY PŘI PĚSTOVÁNÍ CUKROVÉ TŘTINY
- Drobní pěstitelé cukrové třtiny často nemohou pokrýt ani své výrobní náklady, a proto žijí v chudobě.
- Běžné používání pesticidů při pěstování cukrové třtiny poškozuje zdraví člověka a životní prostředí.
- Politika EU v oblasti výroby cukru zvýhodňuje evropské producenty cukru oproti drobným pěstitelům z Afriky, Asie a Latinské Ameriky, jejichž živobytí závisí na pěstování cukrové třtiny. Nařízení EU o trhu s cukrem, které vstoupilo v platnost v roce 2017, situaci zhoršuje, a tak nemůže fungovat spravedlivá hospodářská soutěž.
CO PŘINÁŠÍ FAIRTRADE
Fairtrade je alternativní přístup k tradičnímu obchodu a koncept, který otvírá nové perspektivy drobným pěstitelům cukrové třtiny v zemích globálního Jihu.
-
Sdružování pěstitelů v družstvech
Fairtradová družstva pěstitelů cukrové třtiny jsou organizována demokraticky. To přináší mnoho výhod: větší vyjednávací síla, možnost společné práce, zjednodušený přístup k financování a vzájemné předávání zkušeností.
-
Fairtradový příplatek umožňuje sociální, ekonomické a ekologické projekty
Pro fairtradový cukr není stanovena minimální cena. Fairtradové standardy však, bez ohledu na produkt, vždy obsahují fairtradový příplatek, který slouží ke zlepšování infrastruktury a k financování vzdělávacích a zdravotních projektů nebo opatření ke zvyšování kvality a produktivity.
-
Ochrana životního prostředí
Životní prostředí chrání přísné ekologické standardy, které staví do popředí člověka. Za ekologické pěstování dostávají pěstitelé BIO příplatek.